HOME
POLOŽAJ
ISTORIJA
GALERIJA
od IVANJDANA
do PETROVDANA
ZNAMENITI BIOŠTANI
FK BIOSKA
BIOŠTANSKI DANI
BIOSKA NEKADA
BIOŠTANSKI DANI
 

Ово су фотографије са првих завичајних дана Биоске 2004. Видећете да су на њима неки драги, добри људи, који више нису са нама. Сви они нам много недостају, јер су били нераскидиви део оне људске топлине која нас је окупљала у јулу у родном селу. Надајмо се да ће нови људи, који сада воде месну заједницу, учинити да се Биоска макар мало покрене, да неће профитерски гледати на свој ангажман и да ће једну лепу идеју искористити да у Биоски буде лепше и боље.

 
 
     
 
 

Културно-уметничка друштва на Петровдан у Биоски.

 
 
     
 
 

Млади нараштај на корзоу у завичају својих предака. У дане између Ивањдана и Петровдана препуна "Момчилова" кафана која је пре 2 године изгорела "до темеља". У њој су и данас душе нама драгих људи.

 
 
     
 
 

српски гуслар из Црне Горе, као симбол традиционалне музичке уметности и скулптура у дрвету мајстора вајара из Шљивовице.

 
 
     
 
 

Први турнир у малом фудбалу 2005. године, са 9 екипа, први након много година.

 
 
     
 
 

Следе фотографије са Дана Биоске "Од Ивањдана до Петровдана" 2005. и посете Њ.К.В. Принца Престолонаследника Александра II Карађорђевића

 
 
     
 
 

Драги гост Њ.К.В. Принц Престолонаследник Александар II Карађорђевић први пут у Биоски.

 
 
     
 
 

Помен монасима Рујна, првим српским штампарима одржали су свештеници из Ужица и Биоске, на челу са протом Милошем Босићем. Прота Милош је предводио и освештање спомен крста код легендарне Црвене стене, код Црвеног вира, према Кремнима. На том месту су од 1737. двадесетак година живели преци Карађорђевића. Карађорђев деда Јован Петровић је ту и сахрањен. Одмах након свог 60-тог рођендана свој «први завичај у Србији» посетио је и Њ.К.В. Престолонаследник Александар II са супругом, а у пратњи члана Крунског већа академика Матије Бећковића, који је одржао и пригодан говор. Биоштани су Престолонаследника дочекали у великом броју, са одушевљењем и повицима «Живео Краљ!»

 
 
     
 
 

Прота Милош Босић, као дипломорани теолог одржао је сјајно предавање на тему неговања гробова предака, као и обичаја и православних канона. Скуп се претворио у дискусију, са бројним питањима грађана, који су и овим гестом показали своју приврженост Цркви и традицији. Најбројнији је био скуп у црквеној порти поводом успомене на биоштански период Карађорђевића, када су се распламсале ватре на околним брдима, а долину поред Ђетиње запарали звуци драгачевских труба. Концерт је трајао скоро два сата.

 
 
     
 
 

Један од најлепших догађаја сусрета у Биоски ове године било је забавно вече, са старим мајсторима хармонике и фруле. Џора, Сокан и оркестар Слободана Марјановића направили су сјајан концерт старих популарних песама и народних кола и одушевили бројну публику у сали. Први пут је изведена композиција БИОСКА МОЈА, коју је компоновао Слободан Марјановић, на текст Миљка Пејића и одмах певана на бис, али и неколико пута након завршетка програма.

 
 
     
 
 

Лепоту Србије најбоље показује њена младост ослоњена на традицију. Фолклор из Вишеграда и певачка група из Мокре горе.

 
 
     
 
 

Певачка група ПЕАР већ је снимила касету и компакт-диск. Али, Биоштане су одушевили и гости из Гостинице, прави мајстори-певачи.

 
 
     
 
 

Мала фолклорна смотра је окончана златним гласовима девојака из Мокре горе и Гостиничана.

 
 
     
 
 

Ове године, на Петровдан, у гостима су били печуркари из Ваљева, показавши да смо без разлога деценијама бежали и од себе и од природе. Оно што је некад било занимање за подсмех данас је уносан посао.

 
 
     
 
 

Глумци једног од најбољих професионалних позоришта у Србији, Ужичког позоришта увек радо долазе у госте Биоски. Биоштани су одлична поблика, која цени позориште. Детаљ са представе «Рођендански дар». Како је и ред, Биоштани су се докторима из ужичке болнице одужили за њихову добру вољу и пожртвованост тиме што су прикупили скоро 30 јединица крви. Сваки од давалаца био је и члан жирија у избору најбоље пите и закуске биоштанских домаћица. Победиле су Обрадинка Кнежевић и Рада Рогић. Прве три у обе категорије награђене су вредним сервисима за домаћинство.

 
 
     
 
 

Бројна публика поздравила је оченике основне школе који су се показали и као добри рецитатори епске поезије и као водитељи програма, а старешина цркве св. Петра и Павла наградио је књигама ауторе најбољих цртежа на тему «Манастир Рујан и Јеванђеље».

 
 
     
 
 

Најлепша новина овогодишњих сусрета, мимо свих очекивања, било је витешко надметање –Хајдучки вишебој у седам дисциплина. Такмичење је протекло без и најмањег неспоразума, заиста витешки. Победио је Милић Кнежевић, фудбалер Биоске и освојио златни дукат, дар породице Пејић, у част 200 година од досељења у Биоску из Јадра. Победник у баскету је екипа ФОРТЕ МАРЕ, а у шаху Велимир Кнежевић. Након завршетка завичајних дана организатори су поздравили све Биоштане широм земље и света и позвали их да дођу на следеће сусрете. Довољно је само да буду у Биоски од Ивањдана до Петровдана